misbruik door narcisme!

Radiostilte!

Radiostilte!

Radiostilte is een “silent treatment” een vorm van emotionele mishandeling, uitgevoerd door iemand met narcistische neigingen. Een stiltebehandeling met consequenties!

stiltebehandeling

Verdriet door stilte

De narcist kan van het een op andere moment een ‘silence treatment’ geven. Dat gebeurt toch wel vaker, zul je denken. Ja maar, dit is geen normaal gedrag. Een ‘silent treatment’ na een scheiding of tijdens jullie relatie, kan verschillende redenen hebben. Ook narcistische ouders kunnen een stiltebehandeling geven naar hun kinderen. Waarom negeert een narcist iemand? Welke motieven heeft zij?

5 redenen waarom!

Een narcist doet niets zonder reden. Dus ook een ‘silent treatment’ niet. Zie hier zijn redenen waarom:

 1. De narcist is boos en wil je straffen!
 2. De narcist wil je pijn doen!
 3. De narcist wil controle over jou!
 4. De narcist bereidt een plan voor!
 5. De narcist wil je laten twijfelen en schuldig laten voelen!

boos

Je hebt een fikse ruzie, waarbij de emoties hoog oplopen. De narcist haalt het bloed onder je nagels vandaan. Geeft je overal de schuld van. Je kunt het met geen mogelijkheid uitpraten. Jij bent de schuldige. De narcist treft geen blaam. De narcist treft nooit blaam. Na deze fikse ruzie, waarin je mogelijk wordt geslagen en in ieder geval gedenigreerd wordt, laat hij laat je voelen dat jij niets bent. Je moet geluk hebben met hem als partner, of ouder, of broer. Omdat de narcist boos is wil de narcist je terug pakken en geeft je de “silence treatment” Hij laat je aan jezelf twijfelen. Jij bent de schuldige. Ga maar terug om je excuses aan te bieden, want de narcist zal dit nooit doen! Wil je er weer over praten, wat normaal is bij gewone mensen, zal de narcist eromheen draaien en een heel scala aan onderwerpen erbij halen, waarbij de ruzie van laatst wordt genegeerd. Er wordt een rookgordijn gecreëerd. De aandacht dwaalt af van dit onderwerp en uiteindelijk gaat het weer om wat jij gedaan hebt en niet wat hij gedaan heeft. Hij zal je blijven negeren, totdat jij weer toenadering zoekt. Je doet dan wat de narcist wil en hij heeft weer de aandacht. De enige die kan toegeven ben jij! Dat is jouw straf.

pijn

Door een radiostilte te geven, doet de narcist je pijn. Emotionele pijn. Je bent verward, door deze passief agressieve manier om jou emotioneel te misbruiken. Je vraagt jezelf af wat er is gebeurt. Wat is je eigen aandeel geweest. Hoe is deze “silent treatment” nu ontstaan. Je speelt het filmpje terug in je hoofd. Wat is er gezegd. Wat heb jezelf gezegd. Wat heeft hij gezegd. Is dit mijn fout? Wat maakt het uit. Je bent verdrietig! Je bent in pijn en je voelt je alleen en in de steek gelaten. Hoe lang is de narcist stil? Alleen vandaag, morgen ook nog? de hele week?

Soms gaat een narcist gewoon weg. Een week weg uit huis. Ondertussen maak je je zorgen om hem. Hij is toch de man, waarmee je een relatie hebt. Je bent verdrietig en voelt je hulpeloos. Je weet niet meer wat je moet doen. Hoe kun je het beter doen voor hem, zodat dit niet meer gebeurt? Deze pijn wil je niet meer voelen. Je gaat beter je best doen! Daarom ben je blij als de narcist weer communiceert. Of ben je blij als hij weer terug komt na een week afwezigheid. Alles is weer terug naar normaal, maar er wordt niet meer gesproken over het incident, na de “silent treatment” de pijn probeer je te vergeten.

 controle

Een andere reden waarom de narcist je negeert en stil blijft, is omdat de narcist de controle wil over jou. Jij bent zijn slachtoffer en hij is de dominante dader. Je moet monddood gemaakt worden, want hij, de narcist, heeft het voor het zeggen. Jij hebt niets te zeggen. Je wordt compleet genegeerd. Hij gaat door met wat ze aan het doen zijn. Hij laat je zitten met waar je mee zit. Hij heeft de controle. Je praat zelf niet meer tegen de narcist terug, want het heeft toch geen zin. Je weet dat hij niets terug zegt. Je wordt verward. Als je eindelijk een grens durft te stellen aan de narcist krijg je weer een stiltebehandeling. Je wordt weer op je plaats gezet. De narcist is de baas. Jij niet. Je gaat hierdoor beter je best doen, omdat je niet weet wat je hebt gedaan. De narcist wil onder zijn verantwoordelijkheid komen, het conflict vermijden. Er komt geen compromis. Jij moet toegeven. De narcist geeft niet toe. Op het moment dat je weer toenadering zoekt en sorry zegt, doe je wat de narcist van je wil. Hij heeft de controle. Hij is de machtige, hij is de baas en hij heeft alles onder controle. Ook jouw leven!

touwtjes in handen

master of puppets

Plan

Omdat de narcist ook wel eens tijd nodig heeft, ondanks al zijn verveling, zal hij je wel eens een stiltebehandeling geven om een gemeen plan te smeden. Hij denkt voortdurend na om jou te pijnigen, of dwars te liggen en te pesten. De frustratie die je krijgt geeft de narcist genot. Hij geniet van jouw pijn. Daarom verzint de narcist een plan. Niet alleen om plezier te halen uit jouw pijn, maar ook om je afhankelijk te maken van hem. Zo is hij nog nuttig, maar ook jij bent nuttig voor hem. Jij moet hem dienen. Hij is de baas. Sadisme voert de boventoon. Wat zal een narcist allemaal kunnen verzinnen, van alles. Normale mensen verzinnen het niet, omdat normale mensen een moreel hebben en narcisten niet. Om die redenen is het keer op keer een verassing wat de narcist uit de grote toverdoos haalt. Pas op, dit zijn de meest extreme plannen om je financieel leeg kunnen trekken, totdat je je baan kwijt raakt of je huis en zelfs je vrienden. Ook valse aangiften om je je kinderen te laten ontnemen, komen geregeld voor. Ieder plan is goed genoeg om jou een slecht gevoel te geven of bewust kapot te maken. Op deze manier kunnen de narcisten op een sadistische manier genieten, om te bezien of het plan heeft gewerkt.

schuldgevoel

Door deze stiltebehandeling, kan een narcist proberen je terug te halen. Je voelt je schuldig en omdat je je schuldig voelt wil je terug om het goed te maken. Dit heet “hoovering” het is een manier om je terug de relatie in te kunnen zuigen. Je gaat twijfelen aan je eigen aandeel, omdat je verward bent. Je denkt, dat het toch niet volledig zijn aandeel zal zijn. Hij zal dit toch niet bewust doen? Je probeert het goed te maken door toe te geven en zegt sorry. Ook al geeft hij nooit zijn fouten toe. Je wil het nog een keer proberen. Als je aan jezelf twijfelt, en last hebt van een schuldgevoel, dan zul je waarschijnlijk als eerste reageren naar de narcist toe. Jij zoekt verzoening. Op dit moment doe je exact wat hij wil. Voordat je het weet, lig je weer aan zijn voeten. Precies daar, waar hij je wil hebben. De narcist wint! Jij voelt je schuldig en hij voelt zich machtig.

Denk je, na deze radiostilte, nog steeds dat de narcist om je gegeven heeft? Ik wil graag jullie mening horen. Jullie zijn vrij om een reactie te plaatsen onderaan de pagina.

Samengevat

Wat laat de narcist zien. Twee gezichten. De narcist kan je tegenkomen in de wandelgangen van school en heel opgewekt hoi zeggen tegen de persoon die naast je loopt. Dit doet ze zodanig dat het 100% gericht is op die persoon, jou totaal negerend. Alsof je lucht bent. Overdreven vrolijk, zoals het in jullie huwelijk nooit is geweest In het huwelijk kreeg je het gevoel niet goed genoeg te zijn. Nu al helemaal niet. Wat voorheen subtiel ging, gaat nu niet subtiel meer, maar heel opzichtig. Bijna overdreven. Jij ziet het, maar andere mensen niet. zo goed word er gemanipuleerd.

Jij weet dat je genegeerd wordt. Het is denigrerend en het doet pijn. Soms denk je dat jezelf de controle niet hebt en dat de macht bij de narcist ligt. Je voelt je schuldig! je gaat harder je best doen en proberen je relatie te verbeteren. Nu je deze blog leest, kom je erachter dat het niet aan jou ligt. Het is bewust gedrag wat jou word aangedaan en het is niet normaal. Het is niet jouw fout!

De narcist kan een man zijn, maar ook een vrouw. Voor het gemak kiezen wij ervoor om de narcist in de hij-vorm te formuleren. Er zijn over het algemeen echter wezenlijke verschillen tussen de meeste mannelijke en vrouwelijke narcisten. De mannen zijn overwegend openlijk, de vrouwen opereren meestal niet openlijk, maar onder de radar! vrijwel onzichtbaar voor buitenstaanders!

Verder Bericht

Vorige Bericht

9 Reacties

 1. Cinderella 21 januari 2018

  ik had eerder een vriendschap met een N
  ik verbleef met hem op zijn boot. Hij zette me van boord af zonder enige reden, hij koos voor zich zelf was alles wat hij er over kwijt was. Na een paar weken nam hij kontakt op via fb messenger een simpele Hoe gaat het deed me hem een tweede kans gunnen. We waren de maand december bijna elke dag samen en hadden echt een goede tijd.We waren zelf intiemer en hadden sex iets wat we niet hadden in de tijd dat ik op mijn boot verbleef
  Na de crematie van zijn tante waar ik niet bij mocht zijn, zat hij behoorlijk met zichzelf in de knoop en wilde Afstand van mij. hij verbrak alle kontakt en moest niet meer op hem rekenen
  ik heb hem twee keer kort aan de lijn gehad, eerste keer via mijn nummer, de tweede keer via een onbekend nummer voor hem. Hij scheen zich al veel beter te voelen, maar had duidelijk geen intresse in mij. Ik kan het maar niet plaatsen dat we met oud&nieuw nog vol in de (liefde) stonden en dat een week later daar helemaal niks meer van over was

 2. Sarah 16 januari 2019

  Op dit moment radiostilt. Probeert de schuld in mijn schoenen te schuiven terwijl hij de aanleiding was. Negeer hem compleet maar lijkt hem niks te doen. Gun hem geen ene blik terug! Ben ten einde raad!!!

 3. Zoe 29 januari 2019

  Net voor kerst kreeg ik een stilte behandeling.
  Toen hij iets liet horen was het alleen dat hij onderdak had geregeld en ik tijd krijg om uit zijn huis te gaan. Ben in die zelfde week nog vertrokken met de nodige spullen . Dat had hij niet verwacht dus had hij een andere slot op gezet. Week erop verhuizers gehuurd om mijn spullen mee te nemen. Hij deed de deur open voor mij om in te pakken. Nog blijft hij zeggen dat ik zelf weg ben gegaan en ook heel snel. Denk dat hij dit helemaal niet had verwacht. En mij nu aan het straffen is omdat ik weg ben gegaan. Wij hebben een dochter samen dus hij kan zijn straf plannetjes makkelijk uitvoeren.

 4. CM 5 februari 2019

  Goed geschreven!
  Duidelijk en helder.
  Echter krijg de indruk dat je het schreef met een narcistische partner voor ogen.
  Er zijn echter heel veel narcisten waarbij je door de omstandigheden geen keus hebt.
  Ik bedoel daarmee een narcistische ouder of kind.
  De ene had ik, de tweede heb ik.
  Hoe ga je daar mee om?

  • DP 17 april 2019

   Ik maak hetzelfde mee. Is niet de eerste keer en je blijft een schim van jezelf. Ik heb volledig afstand genomen. Het gaat van kwaad naar erger en ik heb nu besloten om mezelf hiertegen te beschermen. Wij werden constant gebruikt en nooit bedankt. Ze projecteert alles wat ze is naar mij toe. Ben ik het niet dan is het naar anderen. Het moet gewoon stoppen. Het doet pijn maar je mag jezelf ook niet vergeten.

 5. Inge 17 februari 2019

  Ik moet aan mezelf denken!…

  Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat hij me een stiltebrhandeling geeft wanneer iets niet gebeurd zoals hij wilt of wanneer iets plotseling wijzigd. Als is het bijv een andere afslag dan normaal in het verkeer.
  Ik heb al vaker gedacht dat hij misschien pdd NOS heeft of toch een beetje autist gedrag doordat alles altijd via dezelfde volgorde gaat standaard patroon.
  Nu is het zo dat we om iets kleins een soort ruzie krijgen. Het gaat echt nergens over nu is het zo dat ik toch wel boos er over was en heb toen ook duidelijk mijn grens aangegeven dat ik me niet continue laat gebruiken (hij kan me heel lang negeren me sms’jes negeren etc. Maar toch zodra het contact goed is is hij heel afhankelijk van mij!)
  Nu is het zo dat ik van de week wakker werd met aangezichtsverlamming van Bell toch wel heftig je word wakker en de helft van je gezicht is verlamd. Ik had gesmst ben zelfs aan ze deur gegaan en gezegd heb je dan echt zoveel scheit aan mij terwijl ik alles voor hem doe. Ookal komt het me soms niet uit me laatste euro zou ik afstaan aan hem. Dit heeft me echt laten zien dat deze jongen gewoon echt scheit heeft aan mij. Want een normaal mens zou medeleven tonen en denken wat erg je helpen steunen etc. Zodra er andersom iets is ookal hebben we soort van ruzie zou mijn deur altijd open staan. Maar omdat k dit al heel vaak heb meegemaakt zo stilltebehabdeljng moet k echt sterker worden en ook mijzelf afvragen is dit het allemaal waard? Want op 1 of andere manier zodra hij weer contact zoekt ben ik gelijk verkocht terwijl ik nu echt aan mezelf moet denken. En eigenlijk ben k me er ook wel bewust van dat hij dit niet expres doet hij heeft gewoon een stoornis denk ik….

  • Marjon 31 maart 2019

   Hoi inge
   Ik heb hetzelfde meegemaakt, en ben ook elke keer weer verkocht als hij appt of belt
   Probeer ook los te komen, na 5jaar, maar dat valt niet mee, de stilte behandelingen zijn vreselijk, daar wen je nooit aan, je komt er achter, als je niet bij hem bent, hij relaties met anderen aan knoopt, zijn telefoon is heilig, daar mag je nog niet naar wijzen, vol geheimen qua vrouwen, hij heeft er een dubbele code op, financieel heeft hij in 5jaar bijna 12.000 euro van mij afhandig gemaakt, door slimme truckjes en leugens waar ik later ben achter gekomen, hij heeft me 3keer ten huwelijk gevraagd, hetzelfde deed hij op de tweede dag, bij een vrouwtje waar hij iets mee had, gelijktijdig toen wij samen waren, hij heeft geld weggehaald bij zijn zus en zijn moeder, heeft spullen verkocht uit chalets waar hij woonde, spullen van de eigenaars van de chalets, nooit geweten, later pas achter gekomen, tegen vrouwen vertellen, ik ken geen marjon, en we hoorde al 5jaar bij elkaar, en ga zo maar verder, ik wilde dit even aan je kwijt inge, een heel verdrietige vrouw
   Groetjes Marjon

   • Moeder 10 april 2019

    27 jaar met zo,n man geleefd , een dochter met deze stoornis en een zoon die het in mildere mate heeft , maar door deze 2 personen in de drugs beland is , ondertussen is mijn man er na 27 jaar gescheld ,vernedering, negeren( er alles voor gedaan ) er tussen uitgegaan met een ander, net nieuwe hypotheek getekend voor een ander huis , 3 weken later zij hij ik doe niet meer, trekt vervolgens de deur achter zich dicht en liet mij overal mee zitten , de kinderen jong volwassen zelfde problemen kon ik niet meer aan , 100 % afgekeurd , bij hem neer gezet , nu heb ik alles veroorzaakt ( hij heeft 0,0 in de relatie geïnvesteerd). Altijd éénzijdig geweest, nu kapot ,gesloopt ,loop bij de psygoloog om hun stoornis , en je word door je complete gezin genegeerd. Ik weet niet of ik zo sterk ben om dit allemaal achter me te laten , ik ben helemaal verscheurd omdat ik wel wist hoe een gezin er uit hoort te zien !!!! Af en toe is er contact ik leer grenzen te stellen weer , maar als ze die niet bevallen krijg je de stilte behandeling , ook als je narcisme uitlegt , en als je ze op verantwoordelijk gedrag wijst , daar willen ze niks van weten !!!
    Een intens verdrietige Moeder !!!😢

Laat een reactie achter

© 2019 Misbruikdoornarcisme

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: